Przepis na Ośmiorniczki na
SKŁADNIKI DO OŚMIORNICZKI NA co to jest
Gotowanie Ośmiorniczki na oliwkowym risotto. Składniki do ogórki konserwowe - 1 kieliszek (40 ml.

Jak ugotować Ośmiorniczki na oliwkowym risotto

Definicja OŚMIORNICZKI NA OLIWKOWYM RISOTTO: Składniki: - 8 ośmiorniczek - 2 ząbki czosnku - 2 ogórki konserwowe - 1 kieliszek (40 ml) białego wina - pół kieliszka sosu ostrygowego - 2 łyżki oliwy - 1 ostra papryczka Risotto: - szklanka ryżu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pół szklanki białego wina - około jednej szklanki wody - oliwki czarne lub zielone - 1/6 kostki masła
Sposób przygotowania: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek smażymy na dwóch łyżkach oliwy do momentu, w którym uzyskają lekko złoty kolor. Do tego samego garnka wrzucamy risotto i przez chwilę prażymy razem z czosnkiem i cebulą. Dzięki temu ziarenka ryżu nabierają smaku i nie sklejają się. Następnie ryż podlewamy winem i wodą, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Idealnie ugotowany ryż powinien być lekko twardy w środku, dlatego pod koniec gotowania możemy dodać jeszcze odrobinę chłodnej wody. Na koniec do ryżu dodajemy połówki oliwek oraz masło. Ośmiorniczki przysmażamy z czosnkiem przez około 4 minuty podlewając białym winem. Podsmażone ośmiorniczki polewamy sosem ostrygowym i nadziewamy na patyczki przekładając ogórkiem konserwowym, zamarynowanym wcześniej w 2 łyżkach oliwy z dodatkiem ostrej papryczki (przez około 2 godziny). Tak przygotowane ośmiorniczki podajemy z ciepłym risotto i plasterkami cytryny do smaku.

Czym jest Ośmiorniczki na oliwkowym znaczenie w Słownik O .