Przepis na Ossobuco - duszona
SKŁADNIKI DO OSSOBUCO co to jest
Gotowanie Ossobuco - duszona gicz cielęca. Składniki do podzielone na 4 do 8 porcji),50 g masła,1.

Jak ugotować Ossobuco - duszona gicz cielęca

Definicja OSSOBUCO - DUSZONA GICZ CIELĘCA: 2 - 3 małe gicze cielęce (razem ok. 1 kg podzielone na 4 do 8 porcji),
50 g masła,
1 szkl. wytrawnego, białego wina,
po 1 małej cz?stce skórki pomarańczy i cytryny,
1 filiżanki gorącego rosołu,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 - 3 łyżki mąki,
ok. 1 łyżeczki soli,
1 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczki pieprzu białego, mielonego,
szczypta suszonego majeranku,
szczypta gałki muszkatołowej, mielonej. Porcje mięsa obtoczyć w m?ce wymieszanej z solą oraz pieprzem i majerankiem. Smażyć na 30 g masła na złocisty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w krążki i rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze ok. 10 min. Całość przełożyć do głębokiego garnka, dodać wino, skórki pomarańczy i cytryny. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 h na małym ogniu. W czasie duszenia dolewać od czasu do czasu po kilka łyżek gorącego rosołu. Uduszone porcje mięsa pozostawić w ciepłym miejscu iwyjąć z nichkości. Sos przetrzeć przez sito, wymieszać z pozostałym masłem i doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą. Odpowiednimi dodatkami s?: szeroki makaron i świeża sałata.

Czym jest Ossobuco - duszona gicz znaczenie w Słownik O .