Przepis na Ostre kuleczki z
SKŁADNIKI DO OSTRE KULECZKI Z co to jest
Gotowanie Ostre kuleczki z sosami. Składniki do kilka ząbków czosnku ugotowany kartofel jajko dwie.

Jak ugotować Ostre kuleczki z sosami

Definicja OSTRE KULECZKI Z SOSAMI: Składniki: ½ kg mielonego mięsa 2 średnie cebule kilka ząbków czosnku ugotowany kartofel jajko dwie czubate łyżki tartej bułki sok z cytryny 2-3 łyżki majonezu dżem brzoskwiniowy imbir świeży i w proszku, chilli, pieprz cayenne, sól, tymianek WYKONANIE: Do mięsa dodaję jajo i odrobinę bułki tartej. Przyprawiam je (na ostro) imbirem, chilli, pieprzem cayenne. Powinno być dosyć pikantne. Dodaję drobniutko poszatkowaną cebulę i czosnek. Jeśli trzeba, to także sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszam i przygotowuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładę je na gorący tłuszcz, a po usmażeniu przekładam na papierowy ręcznik aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Jak ostygną, chowam do lodówki. Do kulek przygotowuję takie oto sosy: Czosnkowy: Ugotowany ziemniak miksuję z 2 ząbkami czosnku, usmażoną na oliwie cebulką - jeśli sos jest za gęsty dodaję oliwy. Sos doprawiam solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Majonezowy: Sok z 1 cytryny mieszam z 2 łyżkami majonezu, a następnie do sosu wyciskam 1 ząbek czosnku. Owocowy: Dżem lub konfiturę z brzoskwiń (najlepiej z kawałkami owoców) rozpuszczam w garnuszku, następnie dodaję łyżeczkę imbiru w proszku i (jeśli mam) łyżeczkę kardamonu w proszku. Podgrzewam i odstawiam celem wystudzenia.

Czym jest Ostre kuleczki z sosami znaczenie w Słownik O .