Przepis na Ostrygi zapiekane
SKŁADNIKI DO OSTRYGI ZAPIEKANE co to jest
Gotowanie Ostrygi zapiekane. Składniki do ostryg,200 ml bialego wina,100 g masla,1 jajo,2 lyzki.

Jak ugotować Ostrygi zapiekane

Definicja OSTRYGI ZAPIEKANE: Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
20 ostryg,
200 ml bialego wina,
100 g masla,
1 jajo,
2 lyzki tartej bulki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol, pieprz.

1. Muszle oczyscic z wodorostow, dokladnie wyszorowac szczoteczka pod biezaca
woda. Ostrym nozem ostroznie podwazyc skorupki i otworzyc. Odciac ostrygi od
skorupek. Plytsze skorupki odrzucic, a glebsze oplukac i zachowac. Wyjete
ostrygi oplukac w osolonej wodzie.
2. Zagotowac wino, wrzucic ostrygi, obgotowac na duzym ogniu, wyjac po kilku
sekundach.
3. Zielona pietruszke oplukac, drobno pokroic. Ugotowac jajo na twardo. Ostudzic, drobno posiekac. Na patelni rozgrzac maslo, przyrumienic tarta bulke.
4. Blache posypac gruba sola. Ulozyc na niej skorupki, na kazdej polozyc 1 ostryge. Posypac posiekanym jajem i zielona pietruszka. Polac maslem z tarta
bulka, wstawic do ogrzanego piekarnika na kilka minut. Podawac z mielonym
pieprzem.

Czym jest Ostrygi zapiekane znaczenie w Słownik O .