Przepis na Owoce pod
SKŁADNIKI DO OWOCE POD co to jest
Gotowanie Owoce pod czekoladową skorupką. Składniki do godzinyKaloryczność: 630 kcal/porcjaTrudność.

Jak ugotować Owoce pod czekoladową skorupką

Definicja OWOCE POD CZEKOLADOWĄ SKORUPKĄ: Przygotowanie: 30 minut

Oczekiwanie: 3 godziny

Kaloryczność: 630 kcal/porcja

Trudność: Średnia


Składniki na 8 porcji

• CIASTO : • 2 i 3/4 szklanki mąki • 3 dag gorzkiego kakao • jajko • kostka masła • 2/3 szklanki cukru • łyżka skórki startej z pomarańczy • torebka cukru waniliowego • szczypta soli • mąka do formy • MASA : • 40 dag malin • 60 dag śliwek • 2/3 szklanki cukru • cukier puder do posypania
Etapy przygotowania

1. CIASTO : jajko utrzeć z masłem (odłożyć łyżkę), cukrem (odłożyć dwie łyżki) skórką pomarańczową i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z kakao i solą, wsypać do masy maślanej i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 3 godz. do lodówki. 1/3 ciasta odłożyć, pozostałe rozwałkować, wylepić nim natłuszczone masłem i obsypane mąką dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem, posypać 2 łyżkami cukru. 2. MASA : maliny zanurzyć na sicie w zimnej wodzie i osączyć. Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki, dodać maliny i cukier, wymieszać. Owoce wyłożyć na ciasto. Odłożony kawałek ciasta rozwałkować i przykryć nim owoce, zlepić ze spodem. Piec 50 min w temp. 200°C. Posypać cukrem pudrem, podawać na gorąco z bitą śmietaną. 3. MOJA RADA : Na gorąco możeNA też przygotować deser z owoców zapieczonych pod pierzynką z kruszonki z mąki, masła i cukru lub posiekanych migdałów, masła i cukru.

Czym jest Owoce pod czekoladową skorupką znaczenie w Słownik O .