Przepis na Owoce zapiekane w
SKŁADNIKI DO OWOCE ZAPIEKANE co to jest
Gotowanie Owoce zapiekane w miodzie. Składniki do 3 śliwki, przekrojone i bez pestek 3 morele.

Jak ugotować Owoce zapiekane w miodzie

Definicja OWOCE ZAPIEKANE W MIODZIE: Składniki: 3 dojrzałe, soczyste gruszki 2 jabłka 3 śliwki, przekrojone i bez pestek 3 morele, przekrojone i bez pestek ¾ szklanki żurawiny, jeżyn lub wydrylowanych czereśni 1 szklanka miodu wielokwiatowego 1 szklanka białego wina 2 kawałki kory cynamonowej lub ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne okrągłą łyżeczką do robienia melonowych kulek. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić owoce w półtoracentymetrowe plastry. Owoce ułożyć w dużej misce. Zagrzać wino z miodem, cynamonem i imbirem, żeby aromaty się połączyły. Zalać owoce gorącym płynem i wymieszać. Ułożyć owoce w głębokich miseczkach do zapiekania lub w jednym żaroodpornym naczyniu: na dnie położyć plastry jabłek, na nich po gruszek. Drobne owoce przełożyć do naczynia łyżką. Znów zalać owoce miodowo- winnym syropem. Piec przez 30- 40 minut, aż owoce (zwłaszcza gruszki) zmiękną. Podawać na ciepło z porcją lodów lub twardymi ciasteczkami, które można zanurzać w syropie.

Czym jest Owoce zapiekane w miodzie znaczenie w Słownik O .