Przepis na Ozorki w galarecie
SKŁADNIKI DO OZORKI W co to jest
Gotowanie Ozorki w galarecie. Składniki do marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 litr.

Jak ugotować Ozorki w galarecie

Definicja OZORKI W GALARECIE: Składniki 2 ozorki cielęce świeże lub peklowane 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 litr klarownego rosołu 4 dag żelatyny 1 cebula 1 liście laurowe ziele angielskie 1 jajka ugotowane na twardo 4 korniszony sól Wykonanie: Przygotować galaretę: rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie, poczekać jak napęcznieje i dodać do przecedzoengo, odtłuszczonego rosołu i krótko zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać i opłukać. Por oczyścić z wierzchniej warstwy, pokroić i opłukać. Cebulę posiekać. Warzywa zalać 1,5 l wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, osolić, gotować 25 minut. Ozorki wyszorować, wyciąć gruczoły ślinowe, włożyć do wrzącego wywaru, gotować 2 godziny. Ozorki odcedzić, zdjąć z nich skórę, pokroić na plastry. Ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami jajek i korniszonów. Zalać płynną galaretą i zastudzić. Podawać z chrzanem ze śmietaną.

Czym jest Ozorki w galarecie znaczenie w Słownik O .