Przepis na Pączki karnawałowe
SKŁADNIKI DO PĄCZKI co to jest
Gotowanie Pączki karnawałowe. Składniki do •  5 żółtek    •  4 łyżki cukru    •  1 - 1,5 szklanki.

Jak ugotować Pączki karnawałowe

Definicja PĄCZKI KARNAWAŁOWE: Produkty •  ok. 1 kg mąki
  
•  15 dag drodży
  
•  5 żółtek
  
•  4 łyżki cukru
  
•  1 - 1,5 szklanki mleka
  
•  10 dag rozpuszczonego masła
  
•  aromat rumowy
  
•  szczypta soli
  
•  1 kieliszek spirytusu
  
Do nadzienia:
  
•  masa makowa
  
•  marmolada, dżem lub czekolada
  
Do smażenia: olej
  
Lukier:
  
•  1 białko
  
•  1 - 1,5 szklanki cukru pudru
  
Do dekoracji:
  
•  posypka orzechowa
  
•  posiekana czekolada biała i gorzka
  
Etapy przygotowania 1.  Drożdże rozprowadzić z ciepłym mlekiem, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Postawić do wyrośnięcia.
    
2.  Do rozczynu dodać żółtka, aromat, spirytus i sól. Dodawać mąkę i wyrabiać ręką. Pod koniec wyrabiania dodać letnie masło. Postawić do wyrośnięcia.
    
3.  Stolnicę wysmarować olejem. Dłonie również smarować olejem, formować pączki dowolnie nadziewać i układać na stolnicy. Najlepiej smakują nadziewane masą makową.
    
4.  Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny do białości. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany.
    
5.  Pączki smażyć w głębokim oleju. Odsączyć na bibule i gorące posmarować lukrem , posypać czekoladą i orzechami. Pozostawić do zastygnięcia. Pączki można zanurzać w lukrze.

Czym jest Pączki karnawałowe znaczenie w Słownik P .