Przepis na Pączki wiedeńskie
SKŁADNIKI DO PĄCZKI WIEDEŃSKIE co to jest
Gotowanie Pączki wiedeńskie. Składniki do dkg masła sklarowanego (w rondelku stopić masło do koloru.

Jak ugotować Pączki wiedeńskie

Definicja PĄCZKI WIEDEŃSKIE: Składniki: 50 dkg mąki,
4 dkg drożdży,
6 żółtek,
10 dkg masła sklarowanego (w rondelku stopić masło do koloru orzecha laskowego,
przecedzić przez sitko),
10 dkg cukru pudru,
1 szkl. mleka,
15 ml spirytusu (3 łyżeczki),
2 krople esencji rumowej (lub łyżkę rumu,
wtedy bez spirytusu),
1 pomarańcza,
dżem morelowy,
smalec do smażenia.
Sposób przyrządzenia: Drożdże, letnie mleko, 4 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia (zaczyn nie może opaść). Żółtka ze szczyptą soli utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, urabiać łyżką 10 min. Dodać ostudzone masło i wyrabiać 10 min. Dodać alkohol, otartą skórkę z pomarańczy i wyrabiać 5 min. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać literatką, nadziewać, zlepić po dwa i wykroić jeszcze raz literatką. Układać na papierze do pieczenia ciast rozłożonym na ręczniku. Pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron.

Czym jest Pączki wiedeńskie znaczenie w Słownik P .