Jak ugotować Pączki wiedeńskie
Definicja PĄCZKI WIEDEŃSKIE: Składniki: 50 dkg mąki,
4 dkg drożdży,
6 żółtek,
10 dkg masła sklarowanego (w rondelku stopić masło do koloru orzecha laskowego,
przecedzić przez sitko),
10 dkg cukru pudru,
1 szkl. mleka,
15 ml spirytusu (3 łyżeczki),
2 krople esencji rumowej (lub łyżkę rumu,
wtedy bez spirytusu),
1 pomarańcza,
dżem morelowy,
smalec do smażenia.
Sposób przyrządzenia: Drożdże, letnie mleko, 4 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia (zaczyn nie może opaść). Żółtka ze szczyptą soli utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, urabiać łyżką 10 min. Dodać ostudzone masło i wyrabiać 10 min. Dodać alkohol, otartą skórkę z pomarańczy i wyrabiać 5 min. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać literatką, nadziewać, zlepić po dwa i wykroić jeszcze raz literatką. Układać na papierze do pieczenia ciast rozłożonym na ręczniku. Pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron.
Czym jest Pączki wiedeńskie znaczenie w Słownik P .