Przepis na Pączki z szynką
SKŁADNIKI DO PĄCZKI Z SZYNKĄ co to jest
Gotowanie Pączki z szynką lub kiełbasą. Składniki do drożdży szklanka mleka łyżka oleju 2 żółtka 4.

Jak ugotować Pączki z szynką lub kiełbasą

Definicja PĄCZKI Z SZYNKĄ LUB KIEŁBASĄ: Składniki: Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki 2,5 dag drożdży szklanka mleka łyżka oleju 2 żółtka 4 łyżki mąki do podsypania sól 50 dag smalcu (ceresu) do smażenia bibuła do osączania Nadzienie: 20 dag wędliny 3- 4 łyżki śmietany łyżka musztardy Sposób wykonania: Przyrządzić ciasto drożdżowe. Szynkę lub kiełbasę obraną ze skórki zemleć w maszynce, dodać śmietanę i musztardę, utrzeć na jednolitą masę. Z miski nabierać metalową łyżka porcje ciasta, układać na dłoni posmarowanej stopionym tłuszczem, spłaszczać jak placuszki, do środka nakładać łyżeczką nadzienie, zlepiać dokładnie, formować kule, układać na deseczce obficie posypanej mąką w większych odstępach, zlepieniem do spodu. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na kilka minut, aby podrosły. Należy uważać, żeby za bardzo nie wyrosły, bo w czasie smażenia będą się deformowały. W niedużym rondlu z dopasowaną pokrywką rozgrzać tłuszcz i zrobić próbę: kawałeczek ciasta włożyć na tłuszcz, gdy zaraz wypłynie na powierzchnię i zrumieni się, można smażyć. Wyrośnięte pączki brać ostrożnie, pędzelkiem omiatać z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną do spodu i przykryć rondel. Gdy się zrumienią, przewrócić widelcem na drugą stronę i dosmażyć w odkrytym rondlu. Wyjmować widelcem, osączyć na bibułę lub specjalnej siatce. Z podanej porcji otrzymuje się 20 pączków. Podawać na gorąco do czystych zup lub jako zakąskę.

Czym jest Pączki z szynką lub kiełbasą znaczenie w Słownik P .