Jak ugotować Paella po walencku
Definicja PAELLA PO WALENCKU: 6 dolnych czę?ci udek kurczaka (pałek)
40 dag ryżu
25 dag wędzonego boczku
35 dag mięsa króliczego
3 szkl. bulionu z kury
5 pomidorów z zalewą
20 dag ugotowanych krewetek bez skorupek
20 dag muli z puszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
odrobina szafranu
2 papryki
3/4 szkl. surowego zielonego groszku
3 łyżki posiekanej naci
1/2 szkl. oliwy
pieprz, sól Szafran namoczyć w łyżce gor?cej wody. Mięso królika pokroić na grube słupki i razem z udkami usmażyć na oliwie. Gdy będ? rumiane, przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojony w paski boczek, lekko wytopić, dodać posiekane cebule i czosnek, smażyć, mieszając 5 min. Wsypać opłukany ryż i smażyć kilka minut, mieszając. Następnie wlać gor?cy bulion, szafran, dodać zmiksowane pomidory z zalewą, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Na ryżu ułożyć kurczaka, mięso z królika i pokrojoną w paski paprykę. Ogrzewać na średnim ogniu 20 min., stopniowo zmniejszając ogień, żeby nie dopu?cić do wrzenia (nie mieszać). Na koniec posypać groszkiem, rozłoży krewetki i mule. Przykryć patelnię i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Po 5 min. piekarnik wył?czyć, pozostawić w nim paellę jeszcze 10 min., żeby doszła. Podawać posypaną naci?.
Czym jest Paella po walencku znaczenie w Słownik P .