Przepis na Paella po walencku
SKŁADNIKI DO PAELLA PO co to jest
Gotowanie Paella po walencku. Składniki do ryżu25 dag wędzonego boczku35 dag mięsa króliczego3 szkl.

Jak ugotować Paella po walencku

Definicja PAELLA PO WALENCKU: 6 dolnych czę?ci udek kurczaka (pałek)
40 dag ryżu
25 dag wędzonego boczku
35 dag mięsa króliczego
3 szkl. bulionu z kury
5 pomidorów z zalewą
20 dag ugotowanych krewetek bez skorupek
20 dag muli z puszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
odrobina szafranu
2 papryki
3/4 szkl. surowego zielonego groszku
3 łyżki posiekanej naci
1/2 szkl. oliwy
pieprz, sól Szafran namoczyć w łyżce gor?cej wody. Mięso królika pokroić na grube słupki i razem z udkami usmażyć na oliwie.  Gdy będ? rumiane, przełożyć na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojony w paski boczek, lekko wytopić, dodać posiekane cebule i czosnek, smażyć, mieszając 5 min. Wsypać opłukany ryż i smażyć kilka minut, mieszając. Następnie wlać gor?cy bulion, szafran, dodać zmiksowane pomidory z zalewą, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Na ryżu ułożyć kurczaka, mięso z królika i pokrojoną w paski paprykę. Ogrzewać na średnim ogniu 20 min., stopniowo zmniejszając ogień, żeby nie dopu?cić do wrzenia (nie mieszać). Na koniec posypać groszkiem, rozłoży krewetki i mule. Przykryć patelnię i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Po 5 min. piekarnik wył?czyć, pozostawić w nim paellę jeszcze 10 min., żeby doszła. Podawać posypaną naci?.

Czym jest Paella po walencku znaczenie w Słownik P .