Przepis na Paella Poradnika
SKŁADNIKI DO PAELLA PORADNIKA co to jest
Gotowanie Paella Poradnika Domowego. Składniki do porcji kurczaka (mog? być skrzydełka lub pałki.

Jak ugotować Paella Poradnika Domowego

Definicja PAELLA PORADNIKA DOMOWEGO: - 45 dag okr?głego ryżu (np. Arborio)
- 6 małych porcji kurczaka (mog? być skrzydełka lub pałki)
- 30 dag karkówki
- 2 kiełbaski chorizo lub węgierskie paprykowe
- 35 dag kalmarów
- 16 małży
- 20 dag krewetek
- 2 zielone papryki
- 1/2 kg pomidorów
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1.5 litra bulionu z kurczaka
- 10 dag ugotowanego groszku zielonego
- 8 łyżek oliwy w dobrym gatunku
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 pęczka natki
- 2 szczypty szafranu

1. Na patelni lub w rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy. Następnie wrzuć do niej przeci?nięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką, po czym przełóż do miski. Pietruszkę posiekaj, jedną pełną łyżkę odłóż, a resztę wsyp na patelnię i smaż przez kilka sekund. Dodaj do czosnku razem z szafranem. Wszystko wymieszaj i rozetrzyj na miazgę w moĽdzierzu.

2. Kawałki kurczaka i pokrojoną w kostkę wieprzowinę smaż na 4 łyżkach oliwy, aż mięso się przyrumieni (15 minut). Dodaj pozostały czosnek pokrojony w plasterki, posiekane pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) i pokrojone w kwadraciki str?ki zielonej papryki. Du? 2-3 minuty, po czym dodaj paprykę w proszku. Wszystko starannie wymieszaj i od razu zdejmij z ognia, ponieważ papryka długo smażona gorzknieje. Mięso z warzywami przełóż z patelni do innego naczynia, patelnię umyj i podgrzej na niej pozostał? oliwę.

3. Kalmary umyj i pokrój w plastry, małże wyszoruj i wypłucz starannie pod bież?c? wod?. Kalmary i małże dorzuć do ryżu i gotuj razem, aż ryż zmięknie, a kurczak straci surowość. Zajmie ci to 10-15 minut. Usuń małże, które się nie otworzyły (to znak, że nie były dość świeże). Następnie dodaj groszek i podgotowane krewetki. Trzymaj na ogniu, dopóki krewetki się nie rozgrzeją, lub wstaw na 10 minut do gorącego piekarnika. Posyp wierzch paelli zieloną pietruszką. Postaw na stole w naczyniu, w którym przygotowywałaś potrawę.

Czym jest Paella Poradnika Domowego znaczenie w Słownik P .