Przepis na Paella Valenciana
SKŁADNIKI DO PAELLA VALENCIANA co to jest
Gotowanie Paella Valenciana. Składniki do 3/4 l bulionu- 5 pomidorów pelati (z zalewą)- 20 dag.

Jak ugotować Paella Valenciana

Definicja PAELLA VALENCIANA: - 40 dag ryżu
- 3 udka kurczaka
- 25 dag boczku
- 3/4 l bulionu
- 5 pomidorów pelati (z zalewą)
- 20 dag ugotowanych krewetek
- 20 dag muli z puszki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta szafranu
- 2 papryki
- 3/4 szklanki groszku
- 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

Szafran namocz w łyżce wrz?cej wody. Udka kurczaka opłucz i osusz, usmaż na łyżce oliwy. Odłóż na talerz, na patelnię wrzuć pokrojony boczek. Gdy się wytopi, dodaj cebulę i czosnek, smaż razem około 5 minut. Wsyp ryż, smaż chwilę, ci?gle mieszając. Następnie wlej gor?cy bulion, dodaj zmiksowane z zalewą pomidory oraz wszystkie przyprawy, zagotuj. Na ryżu ułóż udka kurczaka i kawałki papryki. Podgrzewaj około 20 minut. Wsyp groszek, krewetki i mule. Przykryj, piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Pozostaw w wył?czonym piekarniku jeszcze przez 10 minut.

Czym jest Paella Valenciana znaczenie w Słownik P .