Jak ugotować Paluszki krabowe z ryżem curry
Definicja PALUSZKI KRABOWE Z RYŻEM CURRY: Przygotowanie: 0,5 h
Smażenie: 10 minut
Składniki na 2 porcje
• Torebka ryżu • 12 paluszków krabowych - surimi • Por (ok. 10 cm) • 2 cebule • 1 ząbek czosnku • sół, pieprz • oregano, bazylia • curry, papryka słodka , cynamon
Etapy przygotowania
1. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Rozmrozić paluszki krabowe i pokroić je na kawałki 1 cm szerokości. Cebule i czosnek pokroić na drobne kawałki. Por pokroić na cienkie plasterki. 2. Na patelni wok (lub zwykłej głębszej) podsmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia. Następnie dodać surimi i smazyć ok. 4 minut. Dodac odrobinę soli i pieprz. Następnie dodać ryż, 2 łyżeczki curry, szczyptę cynamonu, łyżeczkę słodkiej papryki, po łyżeczce bazyllii i oregano. Wymieszać dokładnie. Gdyby ryż przywierał do patelni mozna podlac odrobiną wody. Na konieć dorzucić por, przemieszać, potrzymać na ogniu ok. 2 minuty. SMACZNEGO ;-)
Czym jest Paluszki krabowe z ryżem curry znaczenie w Słownik P .