Jak ugotować Panga w serowej panierce na pomidorowym ryżu
Definicja PANGA W SEROWEJ PANIERCE NA POMIDOROWYM RYŻU: Składniki • 4 filety z pangi (może być mrożona kostka), 200 g ryżu,
• sok z cytryny, sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, 2 łyżki ciemnego
• sosu sojowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki sambal
• oelek, 2 łyżki ghee lub masła, 100 ml oliwy Ekstra Vergine, 1 jajko,
• 50 ml mleka, śmietany lub jogurtu, 10 dag żółtego sera (może być
• pleśniowy), mąka i bułka tarta lub mąka "orzechowa"
• 500 ml bulionu warzywnego
Etapy przygotowania 1. Rybę oprószamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, skrapiamy sokiem z cytryny, niewielką ilością oliwy i odstawiamy na czas przygotowania ryżu.
2. Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Na patelni roztapiamy ghee lub masło razem z oliwą i podsmażamy surowy ryż. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, sambal oelek i bulion. W miarę potrzeby dolewamy w trakcie gotowania ryżu wodę. Kiedy ryż wchłonie cały płyn doprawiamy do smaku sosem sojowym i odstawiamy w przykrytym naczyniu w ciepłe miejsce.
3. Rybę panierujemy w mące następnie w roztrzepanym z mlekiem/śmietaną lub jogurtem i startym na dużych oczkach serem. Na końcu w bułce tartej lub mące "orzechowej" i smażymy na mieszaninie masła z oliwą na złoto.
4. Podajemy na ciepło z zestawem surówek.
Czym jest Panga w serowej panierce na znaczenie w Słownik P .