Przepis na Panga w sosie
SKŁADNIKI DO PANGA W SOSIE co to jest
Gotowanie Panga w sosie czosnkowym. Składniki do może być Delikat)- ew. sproszkowane ostrygi (do.

Jak ugotować Panga w sosie czosnkowym

Definicja PANGA W SOSIE CZOSNKOWYM: Produkty: - 4 filety z pangi
- przyprawa do ryb (może być Delikat)
- ew. sproszkowane ostrygi (do kupienia w sklepikach wietnamskich) lub mieszanka przypraw z dodatkiem sproszkowanych ostryg
- oliwa
- cieniutkie plasterki cytryny
Sos:
- 20 g masła
- 15 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- wegeta
- śmietana 12-proc.
Masło czosnkowe:
- 10 dag miękkiego masła
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- pieprz ziołowy
- odrobina wegety Wykonanie: Przygotuj masło czosnkowe (możesz to zrobić dzień wcześniej, bo powinno przez jakiś czas poleżeć w lodówce): miękkie masło wymieszaj z czosnkiem i natką, przypraw do smaku. Uformuj wałeczek, zawiń w pergamin i włóż do lodówki. Filety z pangi opłucz i osusz, posyp przyprawą do ryb, ewentualnie jeszcze sproszkowanymi ostrygami. Pamiętaj, że ryby muszą być albo świeże (wtedy są dosyć drogie), albo świeżo rozmrożone. Posmaruj je pędzelkiem umoczonym w oliwie, wsuń do kieszeni z folii aluminiowej. Na każdej rybie ułóż plasterek cytryny i kawałeczek masła czosnkowego. Grilluj około 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: na patelni stop masło, oprósz je mąką i zrób jasną zasmażkę, stale mieszając. Powoli wlewaj do zasmażki ciepłe mleko, cały czas ubijając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos przypraw do smaku czosnkiem, wegetą, solą i pieprzem, rozprowadź śmietaną, aby uzyskać konsystencję emulsji. Ryby wyjmij z folii, przełóż na talerze i polej sosem. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i surówką. Uwaga: możesz też usmażyć ryby na oliwie - koniecznie na patelni z grubym dnem. Smaż po kilka minut z każdej strony, a pod koniec dodaj kawałeczek masła czosnkowego.

Czym jest Panga w sosie czosnkowym znaczenie w Słownik P .