Przepis na Papryka
SKŁADNIKI DO PAPRYKA co to jest
Gotowanie Papryka faszerowana dorszem. Składniki do szklanki mleka - 3 łyżki oliwy - 1 średnia.

Jak ugotować Papryka faszerowana dorszem

Definicja PAPRYKA FASZEROWANA DORSZEM: Składniki: - 1.3 kg solonego dorsza - 5 i 1/2 szklanki mleka - 3 łyżki oliwy - 1 średnia cebula pokrojona na cienkie plasterki - 6 ząbków czosnku pokrojonych na plasterki - 1 i 1/2 szklanki tłustej śmietany - 50 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę - 3 łyżki octu z czerwonego wina - 3/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego - 6 łyżek kaparów - 6 łyżek posiekanej natki pietruszki - 1 duży pęczek posiekanej dymki - po 8 zielonych i czerwonych papryk - oliwa do smarowania blachy
Sposób przyrządzania: Rybę zalej zimną wodą i wstaw na 24 godziny do lodówki. W tym czasie trzykrotnie zmieniaj wodę. Podczas ostatniej zmiany wody dodaj do niej 4 szklanki mleka. Rybę osusz i podziel na 9 równych części. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W dużym rondlu podgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj dorsza, resztę mleka, śmietanę i ziemniaki. Gotuj ok. 5 minut na małym ogniu, odwracając rybę w połowie czasu gotowania. Miękką rybę wyjmij łyżką cedzakową, przykryj rondel i gotuj 8-10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Widelcem rozgnieć rybę i połącz z ugotowanymi ziemniakami oraz wywarem. Następnie dodaj ocet, pieprz kajeński, kapary, natkę i dymkę. Farsz dokładnie wymieszaj. Wierzch każdej papryki odetnij wraz z ogonkiem, usuń pestki. Papryki napełnij farszem rybnym (3/4 szklanki farszu na 1 paprykę), przykryj ściętymi wierzchami i ułóż na blasze wysmarowanej oliwą. Przykryj szczelnie folią aluminiową, piecz 35 minut. Podawaj na ciepło lub zimno

Czym jest Papryka faszerowana dorszem znaczenie w Słownik P .