Przepis na Pastisio
SKŁADNIKI DO PASTIO co to jest
Gotowanie Pastisio. Składniki do wieprzowiny- 1/2 szklanki oliwy- 1 kg makaronu typu rigatoni.

Jak ugotować Pastisio

Definicja PASTISIO: - 50 dag mielonej wołowiny
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 kg makaronu typu rigatoni (krótkie proste rurki)
- pęczek świeżego tymianku
- sól
- pieprz.
Sos beszamelowy: 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki zimnego mleka
- 40 dag sera Athotiro (możesz go zast?pić miękkim serem żółtym np. ?mietankowym lub goud?)

Makaron ugotuj al dente. Mięso wymieszaj z połową pęczka tymianku, przypraw solą i pieprzem, podsmaż na oliwie. W żaroodpornym naczyniu układaj na zmianę mięso i makaron (górną warstwą powinien być makaron). Posyp reszt? tymianku, piecz 20 minut w temp. 180°C. Zrób sos beszamelowy: rozpu?ć masło, oprósz m?ką i zasmaż na jasnozłoty kolor. Ci?gle mieszając, powoli wlewaj mleko. DoprowadĽ do wrzenia, przypraw solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Makaron polej sosem, posyp serem. Piecz jeszcze 15-20 minut.

Czym jest Pastisio znaczenie w Słownik P .