Przepis na Pastitcio
SKŁADNIKI DO PASTITCIO co to jest
Gotowanie Pastitcio. Składniki do minutSmażenie: 10 minutDuszenie: 45 minutTrudność: łatweSkładniki.

Jak ugotować Pastitcio

Definicja PASTITCIO: Przygotowanie: 15minut

Pieczenie: 45 minut

Smażenie: 10 minut

Duszenie: 45 minut

Trudność: łatwe


Składniki na 8 porcji

• 4 łyżki oliwy z oliwek • 1 duża cebula • 900g mięsa mielonego • 2 łyzki koncentratu pomidorowego • 2 puszki pomidorów • 2 łyżeczki oregano • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka sosu sojowego • 0,5 łyżeczki sypkiej papryki chili • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu • sól • czarny pieprz • 4 szklanki ugotowanego makaronu penne (rurki) • 1 szklanka grubo startego żółtego sera • 4 duże łyżki masła • 3 czubate łyzki mąki • 4 szklanki mleka • 2 szklanki drobno startego żółtego sera • 4 żołtka
Etapy przygotowania

1. Cebulę kroimy w palstry i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mieso i smażymy 10 minut, mioeszając tak, by mieso rozpadło się drobne kawałki. 2. Dodajemy rozdrobnione pomidory bez skórki razem z zalewą, koncentrat, wodę, oregano, chili, sos sojowy, cukier i cynamon. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy 'do smaku' pieprzem i solą. 3. Sos beszamelowy: Roztapiamy masło, dodajemy makę. Podgrzewamy jakieś 3 minuty, aż powstanie zasmażka. Dodajemy mleko i zagotowujemy- ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy az sos zgęstnieje. Dodajemy drobno starty ser i 4 żółtka. Mieszamy dokładnie i doprawiamy sola pieprzem i odrobinką papryki chili. 4. Do sosu mięsnego dodajemy makaron i mieszamy. Wykładamy wszystko do dużego żarodopornego naczynia (jeśli użyjemy naczynia o okragłej podstawie, po ostygnięciu dania będziemy mogli je kroić jak tort). Wylewamy na wierzch sos beszamelowy, posypujemy grubo startym serem i zapiekamy 30- 45 minut w temperaturze 200 stopni, aż potrawa sie 'zetnie' a powierzchnia zarumieni. 5. Danie to można podawać na gorąco lub zimno. Wtedy można je pokroić na porcje w kształcie kawałka tortu.

Czym jest Pastitcio znaczenie w Słownik P .