Przepis na Pasztet drobiowy
SKŁADNIKI DO PASZTET DROBIOWY co to jest
Gotowanie Pasztet drobiowy wielkanocny. Składniki do indyka - 15 dag marchwi - 10 dag pietruszki.

Jak ugotować Pasztet drobiowy wielkanocny

Definicja PASZTET DROBIOWY WIELKANOCNY: Składniki: - 1 kg udek z kurczaka - 1 kg udźca z indyka - 15 dag marchwi - 10 dag pietruszki - 10 dag grzybów suszonych - 1 liść laurowy - kilka ziaren ziela angielskiego - sól - pieprz - 20 dag pistacji - 20 dag cebuli - 200 ml oleju - 1/2 kg wątróbek drobiowych - 4 jajka - 100 ml śmietany 36-proc. - imbir mielony i gałka muszkatołowa - sos sojowy - 15 ml koniaku - masło do foremek Sposób przyrządzania: Mięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyść, umyj i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotuj na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do ostygnięcia. Pistacje obierz i chwilę pogotuj, aby zmiękły. Cebule pokrój w plasterki, zeszklij na oleju, po czym dodaj oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smaż razem kilka minut. Ostudzone mięso obierz z kości i przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbij jajka, dodaj śmietanę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę , sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlej koniak, wymieszaj (najlepiej ręką), sprawdź smak i konsystencję (w razie potrzeby dodaj troszkę wywaru mięsnego). Masę przełóż do natłuszczonych foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudź, wyjmij z foremek. Przed podaniem możesz posypać pistacjami.

Czym jest Pasztet drobiowy wielkanocny znaczenie w Słownik P .