Jak ugotować PASZTET HISZPAŃSKI
Definicja PASZTET HISZPAŃSKI: Składniki Ciasto: 50 g mąki, 1 szkl ciepłego mleka, 2,5 dag drożdży, 2 łyżki margaryny, szczypta soli Farsz: 30 dag gotowanego kurczaka, 15 dag szynki, 1 papryka zielona 4 pomidory (obrane ze skórki), 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka olej, sól i pieprz Etapy przygotowania 1. Rozpuszczamy margarynę i drożdże w ciepłym mleku, odstawiamy do wyrośnięcia. Wlewamy do miski z przesianą mąką i dokładnie wyrabiamy. Ciasto na początku trochę się klei ale po chwili pięknie się wyrabia. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Składniki farszu kroimy dość drobno i podsmażamy na oleju, pomidory dodajemy na końcu i odparowujemy cały płyn. Przyprawiamy solą pieprzem, ja dodałam jeszcze zioła prowansalskie i ciut oregano. 2. Po przestudzeniu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, wałkujemy na dwa placki, układamy jeden do wysmarowanej olejem foremki (moja ma 27 cm średnicy), nakładamy nadzienie, na to drugi placek - zlepiamy brzegi placków, gore smarujemy jajkiem lub mlekiem. Posypałam jeszcze papryka i oregano - ładnie wyglądało. Pieczemy w 200 stopniach ok 45 minut. Farsz można przygotować dzień wcześniej.
Czym jest PASZTET HISZPAŃSKI znaczenie w Słownik P .