Przepis na Pasztet
SKŁADNIKI DO PASZTET co to jest
Gotowanie Pasztet mieszczański. Składniki do 25 dag wątroby wieprzowej 20 dag słoniny 15 dag chudej.

Jak ugotować Pasztet mieszczański

Definicja PASZTET MIESZCZAŃSKI: Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej (b. kości) 25 dag wątroby wieprzowej 20 dag słoniny 15 dag chudej gotowanej szynki 1 czerstwa kajzerka 1 średnia cebula 2 jajka 200 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku  Sposób wykonania: Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na ok. 1/2 godz. Wszystkie składniki zmialić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego. Dodać jajka i przyprawy. Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą. Przykryć pokrywką. Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godz. na łaźni wodnej w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Podawać na zimno z białym pieczywem. 

Czym jest Pasztet mieszczański znaczenie w Słownik P .