Przepis na Pasztet wiejski z
SKŁADNIKI DO PASZTET WIEJSKI co to jest
Gotowanie Pasztet wiejski z boczkiem. Składniki do mleka, 1 duża cebula, po 30 dag boczku i piersi.

Jak ugotować Pasztet wiejski z boczkiem

Definicja PASZTET WIEJSKI Z BOCZKIEM: Składniki 40 dag wątróbki drobiowej, 1/2 litra mleka, 1 duża cebula, po 30 dag boczku i piersi z kurczaka, 5 dag masła, 1 ząbek czosnku, 7 jagód jałowca, 12 ziaren czarnego pieprzu, 3 kromki czleba (bez skórki), kieliszek białego wina, 1 łyżka winiaku lub koniaku, 1 jajko, 1 łyżeczka tymianku, około 30 dag boczku wędzonego w plastrach (cieńko pokrojony), sól, pieprz.  Sposób wykonania 1. Wątróbkę oczyścić, moczyć godzinę w mleku. Umyć pokroić na kawałki. Pokroić boczek i kurczaka, przepuścić z wątróbką przez maszynkę do mięsa. 2. Do masy wsypać posiekany czosnek, rozgniecione jagody jałowca i ziarenka pieprzu.Pokruszyć chleb, namoczyć w winie wymieszanym z winiakiem i ubitym jajkiem. Dodać do masy mięsnej. Całość przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przykryć i włożyć na kilka godzin do lodówki.
 
3. Zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, przestudzić dodać do masy. Boki i spód formy keksowej wyłożyć plasterkami boczku. Wlać masę mięsną i obłożyć resztą boczku. 4. Formę przykryć folią aluminiową umieścić w naczyniu wypełnionym wrzątkiem. Wstawić pasztet do piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 200 st. C. Obniżyć temperaturę do 175 st. C, i piec jeszcze 90 minut (po 75 minutach usunąć folię). 

Czym jest Pasztet wiejski z boczkiem znaczenie w Słownik P .