Przepis na Pasztet z
SKŁADNIKI DO PASZTET Z co to jest
Gotowanie Pasztet z cieleciny przekladanej bekonem. Składniki do na eskalopy,500 g wedzonego bekonu.

Jak ugotować Pasztet z cieleciny przekladanej bekonem

Definicja PASZTET Z CIELECINY PRZEKLADANEJ BEKONEM:
8 porcji. Czas przygotow. 2 godz.
500 g cieleciny na eskalopy,
500 g wedzonego bekonu,
1 cebula,
maly peczek natki pietruszki,
100 ml bialego wytrawnego wina,
1 listek laurowy,
pieprz bialy i czarny,
szczypta tymianku, sol.

1. Cielecine pokroic w cienkie eskalopki, wlozyc je pomiedzy 2 warstwy folii
plastikowej i "rozbic" delikatnie tluczkiem. Oziebiony bekon pokroic na
cienkie plastry. Cebule obrac, bardzo drobno posiekac. Pietruszke oplukac,
posiekac.
2. Dno i boki formy pasztetowej wylozyc plastrami bekonu, na dnie ulozyc warstwe eskalopkow, posypac mieszanina posiekanej cebuli, pietruszki i bialego
pieprzu, lekko oproszyc sola i pieprzem. Ulozyc ponownie warstwe bekonu i
czynnosc powtarzac do wyczerpania skladnikow. Ostatnia, wierzchnia warstwa
powinien byc bekon. Calosc zalac winem, polozyc listek laurowy i tymianek.
Piec pod przykryciem w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku, ok. 1,5 godz.
3. Po upieczeniu pasztet w formie przykryc pasujaca ksztaltem deseczka i obciazyc odwaznikiem o wadze ok. 1,5 kg. Ochlodzony pasztet razem z obciazeniem
wstawic do lodowki na kilka godzin. Przed podaniem wyjac ostroznie z formy i
pokroic ostrym nozem w cienkie plasterki.

Czym jest Pasztet z cieleciny znaczenie w Słownik P .