Jak ugotować Pasztet z drobiu i wątróbek
Definicja PASZTET Z DROBIU I WĄTRÓBEK: Składniki 40 dag kurzych wątróbek 30 dag piersi indyczych 35 dag boczku 4 dag bułki francuskiej 2 cebule 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 1 jajo 20 ml koniaku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu Sposób wykonania Wątróbki, mięso, boczek i bułkę francuską pokroić w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle. Dodac śmietanę, jajko, koniak oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Mieszankę schłodzić w zamrażalniku tak, by lekko zamarzła, a następnie jak najdrobniej zemleć w maszynce do mięsa lub rozetrzeć 100 g porcjami w mikserze. Prostokątną formę wysmarowaną masłem napełnić masa mięsną. Do brytfanny wlać 2 cm warstwę wody i zagotować. Umieszczoną w brytfannie formę z masą mięsną piec w rozgrzanym piekarniku. Potrawę podawać na ciepło lub na zimno. Piec 70 min w piecyku gazowym 2 stopien, a elektrycznym 150 stopni.
Czym jest Pasztet z drobiu i wątróbek znaczenie w Słownik P .