Przepis na Pasztet z
SKŁADNIKI DO PASZTET Z co to jest
Gotowanie Pasztet z galaretką z madery. Składniki do wątróbki wieprzowej • 20 dag wieprzowiny od.

Jak ugotować Pasztet z galaretką z madery

Definicja PASZTET Z GALARETKĄ Z MADERY: SKŁADNIKI: • 15 dag wątróbki drobiowej • 10 dag wątróbki wieprzowej • 20 dag wieprzowiny od szynki • 20 dag surowego boczku • łyżka masła • cebula • ząbek czosnku • jajko • 1/2 szklanki bulionu drobiowego • 1/2 szklanki śmietany • 50 ml winiaku • łyżeczka skórki z pomarańczy • 2 łyżeczki słodkiej papryk • starta gałka muszkatołowa, rozmaryn • sól, pieprz • 6 plastrów słoniny GALARETKA: • szklanka bulionu mięsnego • 100 ml madery • łyżka żelatyny • pomarańcza WYKONANIE: 1. Wieprzowinę i boczek pokroić na małe kawałki. Wątróbki oczyścić. Masło stopić w rondlu, obsmażyć wątróbki, wyjąć. Włożyć wieprzowinę i boczek, wlać 1/2 szklanki wody, dusić pod przykryciem 20 minut, ostudzić. Wątróbki przetrzeć przez sito, wymieszać z winiakiem. 2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Wieprzowinę, boczek, cebulę i czosnek zemleć trzykrotnie w maszynce. Dodać masę z wątróbek, wbić jajko, wlać bulion i śmietanę, dokładnie wyrobić. Dodać skórkę pomarańczową i słodką paprykę, przyprawić. Masę włożyć do 6 foremek sufletowych do 2/3 wysokości, przykryć plastrami słoniny. Piec 25 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić. 3. Galaretka: żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Bulion i maderę podgrzać, dodać żelatynę, rozpuścić, przyprawić szczyptą soli i pieprzem. 4. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, oczyścić z błonek. Cząstki pomarańczy ułożyć na pasztetach (ew. wcześniej usunąć słoninę), zalać warstwą tężejącej galaretki, schłodzić w lodówce.

Czym jest Pasztet z galaretką z madery znaczenie w Słownik P .