Przepis na Pasztet z gęsich
SKŁADNIKI DO PASZTET Z GĘSICH co to jest
Gotowanie Pasztet z gęsich wątróbek po królewsku. Składniki do z gęsi, 10 dkg słoniny, 5 dkg bułki.

Jak ugotować Pasztet z gęsich wątróbek po królewsku

Definicja PASZTET Z GĘSICH WĄTRÓBEK PO KRÓLEWSKU: Składniki: 25 dkg wątróbki z gęsi, mleko, tłuszcz z gęsi, 10 dkg słoniny, 5 dkg bułki czerstwej, 100 ml śmietany, puszka sardynek, 15 dkg szynki, 10- 15 dkg sosu majonezowego, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przyrządzenia:
       
Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Potem podsmażyć z drobno pokrajaną słoniną, dodać rozdrobnioną bułkę, wlać śmietanę, dusić kilka minut, wystudzić, zemleć dwa razy z użyciem sita pasztetowego, dodając do ostatniego mielenia sardynki. Następnie wymieszać z majonezem, szynką pokrajaną w paseczki, doprawić, przełożyć do formy i pozostawić do zastygnięcia. Przed wydaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyłożyć pasztet na półmisek, udekorować.

Czym jest Pasztet z gęsich wątróbek po znaczenie w Słownik P .