Przepis na Pasztet z kuropatw
SKŁADNIKI DO PASZTET Z co to jest
Gotowanie Pasztet z kuropatw. Składniki do wątróbki cielęcej, 2 cebule, 150 g pieczarek, 1 - 2.

Jak ugotować Pasztet z kuropatw

Definicja PASZTET Z KUROPATW: Składniki: 4 kuropatwy, 1 kg podgardla, 750 g wątróbki cielęcej, 2 cebule, 150 g pieczarek, 1 - 2 goździki, 1 listek laurowy, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 1 kieliszek czerwonego wina, sól, pieprz, 3 jajka, 1 szkl. mleka, 50 g słoniny, 1 łyżka masła.
Sposób przyrządzenia:
       
Obraną z błon wątróbkę namoczyć w mleku. Oczyszczone i umyte kuropatwy ułożyć ciasno w rondlu na plastrach słoniny, dodać korzenie i pieczarki oraz pokrojoną w plasterki cebulę. Podlać 2 łyżeczkami wina, dusić pod przykryciem. W innym rondelku dusić podgardle i wyjętą z mleka wątróbkę.
       
Obrane z kości mięso, wątróbkę i podgardle dwukrotnie przepuścić przez maszynkę i wymieszać z sosami powstałymi w czasie duszenia. Wbić jajka, dodać sól, pieprz, pozostałe wino i dokładnie wyrobić masę.
       
Wysmarowaną masłem formę pasztetową szczelnie wypełnić masą, przykryć. Gotować na parze ok. 1 h. Wyjmować z formy po ostygnięciu. Podawać na zimno z ostrymi sosami lub borówkami.

Czym jest Pasztet z kuropatw znaczenie w Słownik P .