Przepis na Pasztet z mięsa i
SKŁADNIKI DO PASZTET Z MIĘSA co to jest
Gotowanie Pasztet z mięsa i wątroby wieprzowej. Składniki do wieprzowej, 50 dkg wieprzowiny, 20 dkg.

Jak ugotować Pasztet z mięsa i wątroby wieprzowej

Definicja PASZTET Z MIĘSA I WĄTROBY WIEPRZOWEJ: Składniki: 30 dkg świeżego boczku, 50 dkg wątroby wieprzowej, 50 dkg wieprzowiny, 20 dkg wołowiny (skrawki z pieczeni), 20 dkg cebuli, 2 - 3 bułki czerstwe, 1 jajo, 3 dkg grzybów suszonych, 8 dkg bułki tartej, 4 dkg smalcu lub margaryny, 5 dkg słoniny wędzonej, sól, pieprz naturalny, mielony, imbir, ziele angielskie, pieprz ziołowy, listek laurowy, gałka muszkatałowa, papryka mielona. Sposób przyrządzenia:
       
Boczek świeży pokroić w mniejsze kawałki, obsmażyć w szerokim rondlu, aby wytopił się tłuszcz. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną na kilka kawałków wieprzowinę, cebulę i namoczone wcześniej w przegotowanej wodzie (wystudzonej) grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz ziele angielskie, listek laurowy i sól do smaku. Zawartość rondla uzupełniamy niewielką ilością wody i dusimy. Gdy mięso będzie już miękkie do rondla wkładamy umytą wątrobę oraz skrawki wołowiny i dusimy dalej do momentu, gdy wątroba przestanie być krwista. Rondel zdejmujemy z ognia, wkładamy pokrojone w plastry bułki w zależności od uzyskanego sosu 2 - 3 szt. i studzimy. Dalej postepujemy podobnie jak przy pasztecie z królika. Przed włożeniem do piekarnika na powierzchni układamy kratkę z pokrojonej w paski i otoczonej w papryce słoniny wędzonej. Podajemy na zimno z pieczywem i masłem.

Czym jest Pasztet z mięsa i wątroby znaczenie w Słownik P .