Jak ugotować Pasztet z pieczarek
Definicja PASZTET Z PIECZAREK: Przygotowanie: 80 minut
Pieczenie: 50 minut
Gotowanie: 10 minut
Trudność: łatwe
Składniki na 6 porcji
• 1kg pieczarek • 10 dag słoniny, łyżka masła • 2 cebule,sól, pieprz • 2 jajka, 5 białek • 3 łyżki bułki tartej • szczypta gałki muszkatołowej
Etapy przygotowania
1. Pieczarki oczyścić, obgotować 10 minut w małej ilości wody.Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. 2. Pieczarki, słoninę ,cebulę zemleć i wymieszać. Dodać 3 łyżki wywaru z pieczarek, bułkę tartą,żółtka, sól ,pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszać , aż masa będzie jednolita. 3. Ubić białka z odrobiną soli. Wymieszać masę pieczarkową z pianą. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bulką formy. 4. Piec ok.50 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu kroić w grube plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i pomidorami.
Czym jest Pasztet z pieczarek znaczenie w Słownik P .