Jak ugotować Penne-kura-carbonara
Definicja PENNE-KURA-CARBONARA: Przygotowanie: 30 min
Trudność: bardzo łatwy
Składniki na 6 porcji
• opakowanie makaronu penne, np. primo gusto • filet z piersi kurczaka • 1 i 1/2 kubełka smietany 22%, np. szefa kuchni • pół pęczka natki pietruszki • 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku • oliwa z oliwek, sól, czarny pieprz • pół szklanki białego półwytrawnego wina lub wywaru z warzyw/bulionu
Etapy przygotowania
1. Płuczemy kurze filety, kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oliwie. Kiedy się zrumienią, wlewamy pół filiżanki ciepłej wody i pozwalamy im się troche poddusić na minimalnym ogniu. 2. Cebulkę kroimy bardzo drobno, szklimy na oliwie. Kiedy to nastąpi, wlewamy wino/bulion na patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy odparuje, wlewamy śmietanę i wsypujemy drobno pokrojoną natke pietruszki. Podgrzewamy na małym ogniu. 3. W międzyczasie gotujemy makaron, do wrzącej wody dodajemy kilka kropel oliwy i dopiero wtedy wrzucamy penne. 4. Do śmietanowego sosu wrzucamy podsmażoną i uduszoną kurę, mieszamy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku (dopiero teraz, bo w przeciwnym razie sos stałby sie gorzki od przysmażonego czosnku). potem lokujemy tam i nasz ugotowany makaron, mieszamy, doprawiamy i pozwalamy potrawie podgrzać się trochę.
Czym jest Penne-kura-carbonara znaczenie w Słownik P .