Jak ugotować Penne righe z łososiem
Definicja PENNE RIGHE Z ŁOSOSIEM: Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: czas gotowania makaronu
Trudność: łatwy
Składniki na 2 porcje
• makaron penne righe - czyli bardzo grube rurki karbowane - ile kto zje • szklanka śmietany • 100g wędzonego łososia w cienkich plasterkach • natka pietruszki (kilka gałązek) i starty parmezan do posypania
Etapy przygotowania
1. W duzej ilosci osolonej wody gotujemy makaron - nie wolno go rozgotowac, bo sie rozpadnie w sosie, powinien byc tradycyjnie al dente. 2. Podgrzewamy śmietane w kąpieli wodnej - czyli garnek z gotującą się wodą, nad nim drugi mniejszy garnek i do niego śmietana. Kroimy łososia na cienkie paski (ok. 0,5 na 5 cm), drobno siekamy pietruszkę i wrzucamy do goracej śmietany. Na koncu dodajemy makaron, chwile grzejemy razem (ze 2-3 minuty żeby makaron przeszedl smakiem) i podajemy na talerz. 3. Posypujemy parmezanem i jemy od razu - odgrzewane jest ciut gorsze. Zamiast świeżej pietruszki mozna użyć suszonej - około 2 łyżeczki. Smacznego :)
Czym jest Penne righe z łososiem znaczenie w Słownik P .