Przepis na Penne z bryndzą
SKŁADNIKI DO PENNE Z BRYNDZĄ co to jest
Gotowanie Penne z bryndzą. Składniki do łatweSkładniki na 4 porcje • Paczka makaronu penne • 2.

Jak ugotować Penne z bryndzą

Definicja PENNE Z BRYNDZĄ: Przygotowanie: 20 minut

Trudność: bardzo łatwe


Składniki na 4 porcje

• Paczka makaronu penne • 2 kostki bryndzy, śmietana 18% ( duży kubek ) • pęczek świerzej pitruszki lub koperku, oliwki zielone do dekoracji • 3-4 ząbki czosnku - wedle gustu, oliwa • 20 dkg boczku lub 8 platerków wędliny • przyprawy:sół. pieprz, rozmaryn
Etapy przygotowania

1. Gdy makaron się gotuję w odrobine posolonej wodzie, na głęboką patelnię nalewamy parę kropel oliwy a następnie wyciskamy ząbki czosnku i troszkę podsmażamy na małym ogniu. 2. Wrzucay pokrojony boczek w słupki lub wędlinę, podsmażamy. Następnie wlewamy śmietanę i mieszamy. 5 małych listeczków rozmarynu pokrojonych dorzucamy do śmietany. 3. Następnie pokrojoną w kostę bryndzę dodajemy do śmietany i wciąż gotując na małym ogniu, mieszamy. Bryndza po rozpuszczeniu daje nam gęsty sos. 4. Przyprawiamy pieprzem ( mieszanka kolorowa daje świetny posmak ) odrobinę soli. Zsiekaną drobno pitruszkę lub koperek dorzucamy i mieszamy. 5. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z naszym sosem, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerz i udekorować oliwkami zielonymi lub odrobiną pietruszki. Palce lizać POLECAM!! 6. MOJA RADA: 1. Nie solić wody na makaron zbyt dużo bo bryndza sama w sobie ma smak słony, później można doprawić sos. 2. Sos należy gotować cały czas na małym ogniu inaczej zgęstnieje i nie samkuje już tak jak za 1 razem jeśli jest pogrzewany, należy mieszać by szybciej roztopiła się bryndza.

Czym jest Penne z bryndzą znaczenie w Słownik P .