Jak ugotować Peperonata
Definicja PEPERONATA: Przygotowanie: 25 min
Smażenie: 5 min
Duszenie: 35 min
Trudność: bardzo łatwe
Składniki na 4 porcje
• 3 czerwone i żółte lub pomarańczowe papryki • słoik pomidorów w zalewie • 2 duże cebule • 4 łyżki oliwy z oliwek • pół pęczka posiekanej natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki octu winnego • sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Etapy przygotowania
1. Cebulę obrać i pokrioć w pół talerki. Zeszklić na oliwie. Odstawić. Paprykę umyć, przekroić na pół i oczyścić z nasion i włókien. Pokroić w cienkie paski. Wstawić patelnię z cebula na ogień i dodać paprykę. Dusić na małym ogniu ok 15 min, mieszając co jakiś czas (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zalewy z pomidorów). 2. Czosnek obrać i sparacowany dodać do potrawy.Dodać pomidory wraz z zalewą.Doprawić solą i pieprzem.Dodać natkę. 3. Całość dusić kolejne 20 min, bez przykrycia, aby nadmiar wody odparawał. Na koniec dodać ocet winny i wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Czym jest Peperonata znaczenie w Słownik P .