Jak ugotować Pesto na trzy sposoby
Definicja PESTO NA TRZY SPOSOBY: Zielone pesto z bazylii Składniki duży pęczek świeżej bazylii pół szklanki dobrej oliwy 4 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków pini (można zastąpić pestkami słonecznika) 0,5 ugotowanego ziemniaka sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz. Jeśli nie zużyjesz wszystkiego od razu to można go przechowywać w małym słoiczku w lodówce. Pesto rossi z suszonych pomidorów
Składniki: 6- 8 suszonych pomidorów 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki świeżych liści bazylii 0,5 szklanki startego parmezanu 2 obrane ząbki czosnku 3 łyżki pestek z dyni 0,5 oliwy - najlepiej, w której znajdowały się suszone pomidory czarny pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz do uzyskania gładkiej masy. To pesto może służyć jako sos do makaronu oczywiście, ale można nim też posmarować grzanki z pieczywa lub zastosować jako dodatek do zupy. Pesto z pietruszki, kaparów i anchois Składniki: 2 łyżki natki pietruszki 5- 6 kawałeczków anchois 1 łyżka kaparów 0,5 szklanki startego parmezanu 2 obrane ząbki czosnku 3 łyżki pestek z dyni 0,5 szklanki oliwy czarny pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Postępujemy identycznie jak poprzednio - wszystkie składnik wrzucasz do miksera lub blendera i miksujesz do uzyskania gładkiej masy. Nadaje się do makaronów w dużych rozmiarach, jako sos do mięs smażonych i pieczonych, do grzanek, a można nawet zastosować jako sos do sałatki.
Czym jest Pesto na trzy sposoby znaczenie w Słownik P .