Przepis na Pieczeń cielęca
SKŁADNIKI DO PIECZEŃ CIELĘCA co to jest
Gotowanie Pieczeń cielęca korzenna. Składniki do słoniny,4 łyżki śmietany,łyżka przypraw (imbir.

Jak ugotować Pieczeń cielęca korzenna

Definicja PIECZEŃ CIELĘCA KORZENNA: Składniki:1 kg cielęciny pieczeniowej,
10 dkg słoniny,
4 łyżki śmietany,
łyżka przypraw (imbir,
goździki,
gałka muszkatołowa i szałwia),
skórka otarta z połowy cytryny,
vegeta,
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, wymieszanymi sproszkowanymi przyprawami i skórką z cytryny. Odstawić na 2 h do lodówki. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron, posypać vegetą, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem (w trakcie duszenia uzupełniać sos wodą). Pod koniec duszenia wlać śmietanę, doprawić sos do smaku i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Podawać z ziemniakami z wody bądź kopytkami i sałatą w sosie winegret. Pieczeń korzenną można podawać również na zimno jako przystawkę.

Czym jest Pieczeń cielęca korzenna znaczenie w Słownik P .