Jak ugotować Pieczeń cielęca korzenna
Definicja PIECZEŃ CIELĘCA KORZENNA: Składniki:1 kg cielęciny pieczeniowej,
10 dkg słoniny,
4 łyżki śmietany,
łyżka przypraw (imbir,
goździki,
gałka muszkatołowa i szałwia),
skórka otarta z połowy cytryny,
vegeta,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, wymieszanymi sproszkowanymi przyprawami i skórką z cytryny. Odstawić na 2 h do lodówki. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron, posypać vegetą, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem (w trakcie duszenia uzupełniać sos wodą). Pod koniec duszenia wlać śmietanę, doprawić sos do smaku i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Podawać z ziemniakami z wody bądź kopytkami i sałatą w sosie winegret. Pieczeń korzenną można podawać również na zimno jako przystawkę.
Czym jest Pieczeń cielęca korzenna znaczenie w Słownik P .