Jak ugotować Pieczeń cielęca po litewsku
Definicja PIECZEŃ CIELĘCA PO LITEWSKU: - 1.5 kg cielęciny z udĽca
- 6-8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 5 łyżek stopionego i sklarowanego masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
- masło do posmarowania brytfanny
Przed pieczeniem możesz naszpikować mięso pokrojoną w cienkie słupki słoninką. Dzięki temu cielęcina będzie znacznie delikatniejsza, wyjątkowo soczysta i krucha
Czosnek przeci?nij przez praskę, wymieszaj z musztard?, pieprzem i solą. Cielęcinę włóż na minutę do wrz?cej wody, osusz ?ciereczką, natrzyj past? czosnkową. Zawiń w folię aluminiową i wstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie zdejmij folię, mięso ułóż w natłuszczonej brytfannie, polej stopionym i sklarowanym masłem. Wlej do brytfanny połowę wina, przykryj. Mięso piecz godzinę i 15 minut w temp. 180 °C. W trakcie pieczenia skrapiaj mięso winem i wypływającym sosem. Przed pokrojeniem odłóż na 15 minut. Możesz podawać na gor?co i na zimno.
Czym jest Pieczeń cielęca po litewsku znaczenie w Słownik P .