Przepis na Pieczeń wiosenna
SKŁADNIKI DO PIECZEŃ WIOSENNA co to jest
Gotowanie Pieczeń wiosenna. Składniki do szklanki młodej pokrzywy • bułka • pęczek dymki ze.

Jak ugotować Pieczeń wiosenna

Definicja PIECZEŃ WIOSENNA: SKŁADNIKI: • kg mięsa mielonego wieprzowego • 1,5 szklanki młodej pokrzywy • bułka • pęczek dymki ze szczypiorem • 2 ząbki czosnku • gałka muszkatołowa (pół łyżeczki - łyżeczka) • kopiata łyżka majeranku • 4 jajka ugotowane na twardo • sól, pieprz • jajko surowe (lub 2 zależnie od wielkości) • 10 dag chudej wędzonki • 4 łyżki łuskanego słonecznika • Ponadto skórka słoniny lub smalec i bułka tarta WYKONANIE: 1. Pokrzywę sparzamy i kroimy drobno. Cebulkę (białe i zielone części) drobno siekamy. Czosnek miażdżymy. Jajka siekamy lub ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Bułkę namaczamy, odciskamy, łączymy dokładnie z mięsem. 3. Wędzonkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na suchą patelnię, dodajemy ziarna słonecznika, podsmażamy chwilkę. 4. Do masy mięsnej dodajemy posiekaną pokrzywę, posiekane jajka, cebulkę, czosnek, surowe jajko, wędzonkę, słonecznik, gałkę muszkatołową, majeranek, sól i pieprz do smaku. Formę keksówkę smarujemy skórką słoniny lub smalcem, wysypujemy bułką tartą, wylewamy masę mięsno pokrzywową, wyrównujemy. 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około godziny.

Czym jest Pieczeń wiosenna znaczenie w Słownik P .