Przepis na Pieczeń wołowa
SKŁADNIKI DO PIECZEŃ WOŁOWA co to jest
Gotowanie Pieczeń wołowa duszona. Składniki do rostbefu; zrazówki lub pierwszej krzyżowej)- 4 ząbki.

Jak ugotować Pieczeń wołowa duszona

Definicja PIECZEŃ WOŁOWA DUSZONA: - 1.5 kg młodej wołowiny pieczeniowej (z udĽca rostbefu; zrazówki lub pierwszej krzyżowej)
- 4 ząbki czosnku
- 15 dag słoniny
- po 2 łyżki oliwy i masła (najlepiej sklarowanego)
- 2 cebule
- kawałek selera
- 2 nieduże marchewki
- 1 mała pietruszkę
- 1 łyżkę przecieru pomidorowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 li?ć laurowy
- 1 łyżeczkę cz?bru
- czubat? łyżkę świeżych listków kolendry
- sól
- pieprz
Na marynatę:
- 3-4 łyżki soku z cytryny lub 3-proc. octu winnego
- łyżkę oliwy
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- po 1/2 łyżki bazylii i tymianku
- po szczypcie szałwii i mięty

Dzień wcześniej zamarynuj mięso - pieczeń będzie krucha i aromatyczna. W miseczce wymieszaj sok z cytryny lub ocet z oliwą i przyprawami. Umyj i osusz mięso, wytnij nadmiar tłuszczu. Wygnieć je lub lekko pobij gładkim końcem drewnianego młotka. Natrzyj marynat?, ułóż w salaterce tak dobranej, by mięso ciasno przylegało do jej ?cianek. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Niech kruszeje i przesi?ka aromatem ziół. Włóż słoninę do lodówki - zimną łatwiej da się kroić.
Ułóż zamarynowane mięso na desce. Ostrym spiczastym nożem dość gęsto i głęboko (na 3-4 cm) ponakłuwaj je wzdłuż włókien. Czosnek przeci?nij przez praskę, a słoninę pokrój w dość krótkie słupki. W każde nacięcie wci?nij trochę czosnku i kawałek słoniny. Czosnek doda pieczeni aromatu, a słonina - soczystości. Włóż naszpikowane mięso do salaterki, w której się marynowało, przykryj i wstaw do lodówki. Tym razem tylko na 2-3 godziny.
Włóż mięso do salaterki. Sos zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Dodaj przecier pomidorowy, cz?ber i listki kolendry. Zagotuj wszystko. Powinnaś mieć półtorej szklanki gęstego sosu. Pokrój mięso na plastry, włóż do sosu, podgrzej. Można dodać do sosu ?mietanę, ale nie jest to konieczne. Argentyńczycy podaliby taką wołowinę z ryżem i warzywami z octowej zalewy. Ale my możemy serwować ją także z kluskami kładzionymi, ziemniakami lub kasz? gryczaną oraz surówką, zasmażaną kapust? lub buraczkami.

Czym jest Pieczeń wołowa duszona znaczenie w Słownik P .