Przepis na Pieczeń wołowa
SKŁADNIKI DO PIECZEŃ WOŁOWA co to jest
Gotowanie Pieczeń wołowa Świąteczna. Składniki do 4-5 cebul, włoszczyzna, olej, 3-4 listki laurowe.

Jak ugotować Pieczeń wołowa Świąteczna

Definicja PIECZEŃ WOŁOWA ŚWIĄTECZNA: Składniki
 
1.5 kg wołowiny z udźca lub zrazówki, 4-5 cebul, włoszczyzna, olej, 3-4 listki laurowe, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu i tymianku, 1/2 l rosołu, 1/2 l czerwonego wina wytrawnego, 7 ziaren pieprzu czarnego, 4 duże pomidory, kubeczek gęstej śmietany lub jogurtu, sól, pieprz, 3 płaskie łyż. mąki. Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju- do zrumienienia. Przełożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce. Obrać włoszczyznę. Pokroić w kawałeczki (nie ścierać na tarce). Na oleju ze smażenia miejsca- przesmażyć pokrojone warzywa  (razem z cebulą- pokrojoną w półplasterki i ziołami). Warzywa wyłożyć do brytfanki. Na warzywach ułożyć mięso-zalać winem. Piec pod przykryciem-podlewając rosołem. Piec przez ok. 2 - 2.5 godz. Upieczone mięso wyjąć,a sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną. Pogotować go ok. 5 min. Doprawić. Włożyć mięso. Pomidory obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki-włożyć do gorącego sosu. Mięso podawać pokrojone w plastry- polane sosem.

Czym jest Pieczeń wołowa Świąteczna znaczenie w Słownik P .