Jak ugotować Pieczeń z pęczaku
Definicja PIECZEŃ Z PĘCZAKU: Przygotowanie: 100 min
Pieczenie: 45 min
Smażenie: 10 min
Gotowanie: 45 min
Trudność: średnia
Składniki
• marchew, kawałek selera, 2 duze cebule • 1,5 szklanki pęczaku • 3 łyżki masła • 3 suszone grzyby • 3 jaja • pieprz, sól, 5 gałązek świeżej natki
Etapy przygotowania
1. Suszone grzyby dokładnie umyć, pęczak opłukać. Kaszę i grzyby zalać litrem wody. Gotować na małym ogniu około 45 min. 2. W tym czasie obrać i opłukać marchew, seler oraz cebule. Warzywa zetrzeć na tarce, podsmażyć na 2 łyżkach masła. 3. Ugotowaną kaszę osączyć i zemleć razem z grzybami. Nastepnie wymieszać z podsmażonymi warzywami, wbić jajka i dodać posiekana natkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 4. Podłużną formę do zapiekanek posmarować resztą masła i napełnić przygotowana masą. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Pieczeń przełożyć z formy na talerz i pokroić w grube plastry. podawać z sosem koperkowym.
Czym jest Pieczeń z pęczaku znaczenie w Słownik P .