Przepis na Pieczona dzika
SKŁADNIKI DO PIECZONA DZIKA co to jest
Gotowanie Pieczona dzika kaczka. Składniki do szklanka octu (10%)2 szklanki wody5 małych.

Jak ugotować Pieczona dzika kaczka

Definicja PIECZONA DZIKA KACZKA: 1 kaczka
3 łyżki margaryny lub smalcu
sól
Marynata:
szklanka octu (10%)
2 szklanki wody
5 małych cebul
pietruszka
marchew
kawałek selera
3 goĽdziki
pieprz
listek laurowy
5 ziaren jałowca
Rosół:
podroby kacze
trochę włoszczyzny
łyżka mąki
sól

Kaczkę sprawić i opłukać. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą, nóżki wsunąć w nacięte kieszonki, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 min, polewając wytworzonym sosem i marynat?. Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z m?ką, poł?czyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu i podawać z pieczonymi ziemniakami.

Czym jest Pieczona dzika kaczka znaczenie w Słownik P .