Przepis na Pieczona panga z
SKŁADNIKI DO PIECZONA PANGA Z co to jest
Gotowanie Pieczona panga z musem grzybowym. Składniki do prawdziwków lub podgrzybków • 100 g liści.

Jak ugotować Pieczona panga z musem grzybowym

Definicja PIECZONA PANGA Z MUSEM GRZYBOWYM: Składniki: • 250 g filetów z pangi • 200 g prawdziwków lub podgrzybków • 100 g liści świeżego szpinaku • natka pietruszki • 4 pomidorki koktajlowe • 60 g masła • sparzony szczypiorek do związania • 200 ml słodkiej śmietanki • 2 jaja • 3 łyżki bułki tartej • szczypta gałki muszkatołowej • 2 ząbki czosnku • 3 g szafranu • 50 ml żuru • 100 ml białego wytrawnego wina • sól, pieprz, oliwa z oliwek Sposób przyrządzania: Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą, przyprawiając posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Po usmażeniu studzimy, następnie miksujemy na gładko, dodając bułkę tartą, jaja, sól i pieprz, zmiksowaną masę mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Filety pangi czyścimy, wyrównujemy i wykrajamy równe romby, tak by pasowały do siebie. Na jeden kawałek ryby nakładamy farsz z grzybów, drugim przykrywamy; filety wiążemy sparzonymi pędami szczypiorku, tak aby się nie rozpadały. Kładziemy na blachę wyłożoną posmarowanym oliwą pergaminem i pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut. Do garnka wlewamy wino, gotujemy, dodajemy szafran, mieszamy, czekając aż wywar nabierze koloru, potem wlewamy wodę od żuru i słodką śmietankę. Redukujemy, czyli zmniejszamy objętość płynu; na koniec dodajemy łyżkę masła. Na patelni rozpuszczamy resztę masła, dodajemy ząbek czosnku i grubo pokrajane umyte liście szpinaku, posypujemy świeżo tartą gałką muszkatołową. Chwilę mieszamy, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Na talerzu układamy szpinak, na to upieczoną rybę faszerowaną grzybami, polewamy sosem szafranowym i dekorujemy natką pietruszki. 
 

Czym jest Pieczona panga z musem znaczenie w Słownik P .