Przepis na Pieczone pierogi
SKŁADNIKI DO PIECZONE PIEROGI co to jest
Gotowanie Pieczone pierogi litewskie. Składniki do mlekałyżka olejusól1/2 kostki masła farsz:1 szkl.

Jak ugotować Pieczone pierogi litewskie

Definicja PIECZONE PIEROGI LITEWSKIE: ciasto:
3 szkl. mąki
3 dag drożdży
2 jajka
3/4 szkl. mleka
łyżka oleju
sól
1/2 kostki masła farsz:
1 szkl. kaszy gryczanej
5 grzybów suszonych
duża cebula
2 łyżki masła
jajko
białko
majeranek
sól, pieprz Z mąki, drożdży, jaj i łyżki oleju wyrobić ciasto dodając letnie mleko; odstawić do wyrośnięcia. Namoczone grzyby drobno posiekać, w wodzie w której się moczyły ugotować na sypko kaszę. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Wymieszać wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować miękkim masłem, założyć do środka rogi i rozwałkować do poprzedniej wielkości. Powtórzyć smarowanie jeszcze 3 razy, przy czym ostatni raz ciasto powinno mieć grubość 1/2 cm. Pokroić je na kwadraty średniej wilekości, na każdy nałożyć łyżkę farszu, złożyć, smarując brzegi białkiem i zagnieść palcami, by utworzyć ząbki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować pierogi białkiem. Piec, aż się zarumieni?.

Czym jest Pieczone pierogi litewskie znaczenie w Słownik P .