Przepis na Pieczone pierożki
SKŁADNIKI DO PIECZONE co to jest
Gotowanie Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym. Składniki do świeżego szpinaku - drobno.

Jak ugotować Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym

Definicja PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM: Dla dziecka od: 1 roku Składniki: farsz: - pół kg świeżego szpinaku - drobno posiekana cebula - 15 dag sera feta (ew. twarogu) - szklanka mleka - jajko - szklanka bułki tartej - gałka muszkatołowa - sól - olej do smażenia ciasto: - 2 szklanki mąki - pół kostki masła - jajko - 3 łyżki wody - sól - rozbełtane jajko lub białko do posmarowania pierożków - olej do natłuszczenia blachy
Sposób przyrządzania: Przygotowanie farszu:  szpinak oczyść, sparz, osącz, drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj szpinak, przez kilka minut razem podgrzewaj. Zdejmij z ognia. Ser pokrusz (nie rozcieraj go na gładką masę). Jajko rozbełtaj z mlekiem, po czym wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszaj. Dopraw gałką i solą. Pieczenie: nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj blachę. Masło posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj dużym kubkiem krążki o średnicy ok. 8 cm lub pokrój ciasto na kwadraty. Na każdy krążek lub kwadrat nałóż łyżeczką farsz, po czym złóż go na pół, zlep brzegi. Posmaruj jajkiem lub białkiem. Piecz ok. 30 minut. Pierożki najsmaczniejsze są ciepłe (zimne można odgrzać). Uwagi:  Pracę nad pierożkami można rozłożyć w czasie - ciasto może (a nawet mu to służy) poczekać w lodówce kilka godzin, dzień albo i dłużej. Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, którego używa się dwukrotnie mniej. Trzeba tylko pamiętać, by po odmrożeniu odlać z niego płyn, ewentualnie odparować go przy podgrzewaniu szpinaku z cebulą. Farszem tym możemy nadziewać też całe płaty ciasta albo naleśniki. 
 

Czym jest Pieczone pierożki z znaczenie w Słownik P .