Przepis na PIEPRZ BIAŁY
SKŁADNIKI DO PIEPRZ BIAŁY co to jest
Gotowanie PIEPRZ BIAŁY. Składniki do pieprzowatych najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest.

Jak ugotować PIEPRZ BIAŁY

Definicja PIEPRZ BIAŁY: Pieprz biały Spośród 700 odmian roślin pieprzowatych najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest pieprz czarny. Właśnie z owoców tego pnącza robi się przyprawę o nazwie pieprz biały (również czarny i zielony). Aby uzyskać jasnobeżowy kolor kuleczek, trzeba zebrać dojrzałe owoce. Potem podaje się je specjalnej obróbce. Ziarna najpierw krótko gotuje się i moczy w wodzie, a po usunięciu zewnętrznej otoczki suszy. Pieprz biały ma palący smak charakterystyczny dla wszystkich rodzajów pieprzu, ale jest z nich najłagodniejszy. Za to pachnie bardzo intensywnie, mocniej i wyraźniej niż czarny. Zmielony i dodany do potrawy jest prawie niewidoczny. Dlatego zanakomicie nadaje się do sosów, które powinny mieć nieskazitelnie biały kolor, np. do beszamelowego. Pieprzem białym przyprawia się głównie dania z drobiu i ryb.  

Czym jest PIEPRZ BIAŁY znaczenie w Słownik P .