Przepis na Pierniczki na
SKŁADNIKI DO PIERNICZKI NA co to jest
Gotowanie Pierniczki na choinkę. Składniki do cukru½ szkl mleka2 jajka½ kostki margaryny3-4 łyżki.

Jak ugotować Pierniczki na choinkę

Definicja PIERNICZKI NA CHOINKĘ: Składniki:
1 kg mąki
300 g sztucznego miodu
350 g cukru
½ szkl mleka
2 jajka
½ kostki margaryny
3-4 łyżki kakao
1 łyżka kawy mielonej
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
 20 g cynamonu mielonego
5 g imbiru mielonego
5 g zmielonych goździków
4 g gałki muszkatołowej mielonej
1,5 g pieprzu czarnego mielonego
1 g zmielonego ziela angielskiego
 1,5 g zmielonej kolendry Do przybrania np:
lukier
polewa czekoladowa biała i czarna
wiórki kokosowe
orzechy
migdały
kolorowa posypka do ciast Wykonanie: Cukier, miód, mleko i margarynę podgrzać. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać przyprawy, kakao i kawę. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Uformować kulę, przykryć ściereczką i wstawić na 24 godziny do lodówki. Rozwałkować i wyciąć foremkami różnych kształtów pierniczki. W każdym pierniczku zrobić dziurkę o średnicy 0,5 cm. (aby po upieczeniu nawlec na zawieszkę). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. Następnego dnia ozdabiać według upodobań. Aby pierniczki były miękkie należy włożyć je do metalowej puszki razem z kawałkiem skórki od chleba i zamknąć na 24 godziny.

Czym jest Pierniczki na choinkę znaczenie w Słownik P .