Przepis na Piernik angielski
SKŁADNIKI DO PIERNIK co to jest
Gotowanie Piernik angielski z bakaliami. Składniki do sułtanek 3/4 szklanki koryntek 2/3 szklanki.

Jak ugotować Piernik angielski z bakaliami

Definicja PIERNIK ANGIELSKI Z BAKALIAMI: Składniki: 3 szklanki rodzynek 1 i 1/4 szklanki sułtanek 3/4 szklanki koryntek 2/3 szklanki pokrojonej kandyzowanej skórki z cytrusów (mieszanka) 1 szklanka obranych migdałów 3/4 szklanki  posiekanych daktyli 3/4 szklanki brandy lub sherry (plus 2 lub 3 łyżki dodatkowo) 1 kostka (25 dag) masła 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru 4 jajka 2 i 1/4 szklanki przesianej mąki 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Sposób przygotowania: Przełóż do miski rodzynki, sułtanki, koryntki, kandyzowaną skórkę cytrusową, migdały i daktyle. Polej brandy, przykryj i odstaw na 8 godzin (najlepiej na noc). Rozgrzej piekarnik do 140°C. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Gdy powstanie puszysta, gęsta i kremowa masa, kolejno wbijaj jajka. Każde kolejne jajko dodawaj do masy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Dodaj namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie, bardzo dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem, piecz około 2 godzin. Ostudź w formie. Ciasto możesz podać od razu albo przechować do dwóch miesięcy w szczelnie zamykanym pojemniku.

Czym jest Piernik angielski z bakaliami znaczenie w Słownik P .