Przepis na Piernik czeski
SKŁADNIKI DO PIERNIK CZESKI co to jest
Gotowanie Piernik czeski. Składniki do łyzeczka sody, 1 jajko    •  15 dkg cukru, 5 dkg masła, 2.

Jak ugotować Piernik czeski

Definicja PIERNIK CZESKI: Składniki •  45 dkg maki krupczatki
  
•  1 łyzeczka sody, 1 jajko
  
•  15 dkg cukru, 5 dkg masła, 2 łyżki miodu, 8 łyżek mleka
  
•  2 szklanki mleka , tabliczka gorzkiej czekolady
  
•  8 płaskich łyżeczek kaszy mannej, 1/2 kostki masła
  
•  1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanili,
   Etapy przygotowania 1.  Miód , cukier , mleko , masło - podgrzewać , aby się nie stopiło. Do tego dodac makę , jajko, sodę i wymieszać na jednolita masę . Wystudzic , wstawić do lodówki , aby stwardniało.
    
2.  Wyjąć z lodówki podzielic na 6 lub 4 cześci. W zależności od wielkości spodu od tortownicy. Spód posmarować tłuszczem, na to położyc papier do pieczenia, który także nalezy posmarowac tłuszczem. Ciasto rozwałkowac i ułozyć na tortownicy. Piec na ciemnozłoty kolor w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C. Upiec każdy placek osobno.
    
3.  Krem: Kaszę wsypać do zimnego mleka na 10 minut, aby napęczniała. Dodac wanilię i gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu, ciagle mieszając. Wanilię wyjąć. Kaszę ostudzić i miksować około 10 minut dodajac masło i cukier puder.
    
4.  Placki smarujemy kremem ( do kremu można dodać zmielone orzechy). Na wierzchu polewamy polewą ( roztopiona tabliczką czekolady z 2 łyzkami masła w kapieli wodnej ). Możemy udekorować połówkami orzechów włoskich. Wersja bardziej eksluzywna to bierzemy podwójna porcję ciasta i kremu i pieczemy 12 placków i komponujemy wysoki tort. Ciasto nadaje sie do jedzenia na drugi dzień.

Czym jest Piernik czeski znaczenie w Słownik P .