Przepis na Piernik, czyli
SKŁADNIKI DO PIERNIK CZYLI co to jest
Gotowanie Piernik, czyli medvik. Składniki do lub masła- 1 kg mąki pszennej- 3 jajka- 3 płaskie.

Jak ugotować Piernik, czyli medvik

Definicja PIERNIK, CZYLI MEDVIK: - 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dag smalcu lub masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 torebki przyprawy do piernika


Podgrzewaj powoli miód, cukier i smalec lub masło. Masa musi być bardzo gor?ca, ale nie może się zagotować. Odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już letnia, dodaj stopniowo, wyrabiając ciasto ręką, m?kę, 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto starannie wyrób, ulep kulę, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ?ciereczką i odstaw w chłodne miejsce, by dojrzewało przez 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 czę?ci. każdą porcję rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy i piecz 30 minut w temp. 180°C. Placki przestudĽ, przełóż powidłami. Możesz też rozwałkować ciasto na cienki placek i wyci?ć foremką małe pierniczki (piecze się je 10 minut). Pierniki trzeba upiec 4-5 dni wcześniej, bo zaraz po upieczeniu s? twarde i trzeba czasu, by skruszały.

Czym jest Piernik, czyli medvik znaczenie w Słownik P .